Aşı Programı
Değerli hayvan sever dostlarımız;
Virüsler ile bulaşan hastalıkların malesef tedavileri zor ve masraflı olmaktadır hatta bazen tedavileri mümkün olmamaktadır. Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper), Kanlı ishal (Parvo Viral Enterit), Kuduz gibi hastalıklardan korunmak için uygun olan aşının yapılması gerekmektedir. Biyolojik bir maddeye aşı diyebilmememiz için içerisinde hafifletilmiş aktif yada inaktif hastalık etkeni taşıması gerekmektedir. Aşılar hafifletilmiş hastalık etkeni taşıdıkları için uygulandıktan sonra dostlarımızın savunma mekanizmalarını uyarmakta ve hastalığa karşı bağışıklık elemanlarını üretmektedirler. Bağışıklığı aktif olan dostlarımız hastalıkla karşılaştıklarında savunma mekanizmaları (immun sistemleri) hastalığa yakalanmadan virüslerin çalışmasını engelemektedir.Bu durumlardan dolayı belli zamanlarda aşıların tekrar edilmesi gerekir. Özellikle bebeklik dönemlerinde hastalığın iyi tanınması için çift doz şeklinde uygulamalar yapılmalıdır daha sonralarında ise yılda bir kez aşıların tekrar edilmesi gerekmektedir. Bunların takibini bizler sizlerin yerine yapmaktayız.Köpeklerde aşılama programı 9-11 haftalıkken (60 günlük) başlar. Bu programın içinde aşılara geçmeden önce iç ve dış paraziter uygulama 6-8 haftalıkken yapılır. İç ve dış parazit uygulamaları aşı değildir çünkü içeriğinde hafifletilmiş hastalık etkeni bulundurmazlar, bunlar ilaçtır! Bebeklik dönemlerinde çift doz şeklinde uygulanan aşılar 21 gün ara ile yapılır. İki doz aynı aşı arasındaki boş zamanda diğer aşılar yapılarak bir takvim oluşturulur. Kuduz aşısı 4. aydan önce uygulanmaz. Bunun nedeni ise 4 aylıktan önce yapılan kuduz aşıları bağışıklık oluşturmaz. 4 aylıktan küçük dostlarımız kuduz hastalığına yakalanmazlar. Kuduz hastalığının aktif olabilmesi 4. aydan sonra gerçekleşir.
Kedilerde aşı programı yine aynı şekilde 6 – 8 haftalıkken iç ve dış parazit uygulamaları yapılır ve 9 -11 haftalıkken aşılamaya geçilir. Kuduz aşısı da aynı köpeklerde olduğu gibidir.Önemli olan aşılarımızın arasında Karma aşı gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bir çok hastalık etkenini bünyelerinde barındırırlar. Tek uygulama ile birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanmalarını sağlamaktadır. Kistleri parazitler oluşturmaktadır. Bu nedenle “Kist Aşısı” diye bir şey yoktur. Paraziter ilaçlar kullanılır ve koruma sağlarlar. “Gençlik Aşısı” diye de bir şey yoktur. Karma aşılarının içinde Distemper’a (Köpek Gençlik Hastalığı) karşı da etken bulunmaktadır. Yani dostunuza karma aşı yaptırdığınızda gençlik hastalığına karşı da önlem almış olursunuz başka bir aşı yaptırmanıza gerek kalmaz.
Küçük maliyetler ile dostunuzu yorucu tedavilerden kendinizi de pahalı masraflarından kurtarmış olursunuz. Annelerimizin dediği gibi “toplamak değil dağıtmamak önemli” bundan dolayı dostlarımızı tedavisi zor olan hastalıklardan aşılar ile koruma altına alalım. Bugün HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) AIDS hastalığına neden olmaktadır. Bu virüsün aşısı olmadığı için hastalık hala kontrol altına alınamamıştır, aşılama hastalıkları kontrol altında tutan en büyük etkendir.